miércoles, 21 de octubre de 2015

Els panellets i la grip

A primera vista hi ha poca relació entre els panellets i la grip. Però si pensem que després dels panellets és temps propici per agafar la grip, la cosa canvia.


El temps dels bolets quasi ja s'acabat. Fredulics i poca cosa més. Les orenetes, ja fa dies que no se'n veu ni una, totes són a terres més càlides.

Hores d'ara comença a fer una mica de fresca. Durant les hores centrals del dia encara fa una mica de caloreta, però a la nit refresca de valent.

Fa pocs dies les autoritats sanitàries van presentar la Campanya de vacunació de la grip 2015.

De nou ens van recordar que el Departament de Salut ha distribuït 1,2 milions de dosis de vacunes de la grip. Disponibles als Centres d'Atenció Primària (CAP) i que la durada de la campanya de vacunació serà d'un parell de mesos.

L'any passat la grip va ser d'intensitat moderada. Es van donar uns 500 casos per 100.000 habitants durant la setmana del 9 al 15 de febrer. L'epidèmia va durar 9 setmanes.

Es considera que la grip pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general. Percentatge que pot ser superior entre persones afectades per malalties cròniques, sense anar més lluny afectats per la Síndrome de Marfan.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar el passat mes de febrer de 2015, les recomanacions per a la composició de la vacuna antigripal trivalent per a la temporada 2015-2016 a l'hemisferi nord, incloent dos canvis en relació a la campanya 2014-2015. Cal suposar que els resultats seran molt semblants als obtinguts la campanya anterior.

La grip no deixa de ser un problema important de salut pública. Malgrat els detractors de les vacunes, és una manera prou reconeguda de fer més lleugera l'afectació d'aquesta malaltia, sobre tot als grups de risc format per persones de 60 any o més, afectats de certes malalties cròniques (pulmonars, cardiovasculars, diabetis, insuficiència renal, etc.)


Aquest és el missatge: La vacunació antigripal és la mesura de prevenció primària fonamental per prevenir la grip i les seves complicacions.