domingo, 2 de febrero de 2014

Decàleg per a reduir els riscos cardiovasculars

Decàleg per a reduir els riscos cardiovasculars (3)


Seguin amb el significat de les paraules. Perseverar, també segons el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, és persistir en una manera d’esser o d’obrar. En llenguatge planer, no defallir i ser tossut en allò que ens pot ajudar o millorar en la nostra salut.

Tornem amb els Consells.

Sisè Consell: Controlar la pressió de la sang.

La pressió de la sang depèn de l’edat i el sexe de cada persona. En general sempre hauria d’estar per sota de 140/90 mmHg i fen un control anual ja n’hi ha prou. Com afectat per la Síndrome de Marfan cal estar per sota de 130/80 mmHg i el control ha de ser necessariament més sovint, mensual com a mínim. No val a badar, es molt fàcil anar a la farmàcia o si es té un aparell per prendre la pressió fer-ho. Si estem fora d’aquestes mesures, una consulta al nostra metge és la millor solució.




Setè Consell: Colesterol i glucosa.

Massa grassa i massa sucre no és bo. Revisar els nivells de colesterol i glucosa en sang són molt positius per reduir riscos cardiovasculars. Però no cal angoixar-se, per mantenir-los a ratlla amb una dieta sana (Primer Consell) i fent exercici (Segon Consell), ho podrem aconseguir. A títol orientatiu, si després d’una anàlisi de sang en dejú, el colesterol total ens surt per sobre de 160 mg/dl i la glucosa per sobre de 110 mg/dl, cal anar al metge.