Equilibri
hídric.
Per estar ben
hidratats és necessari refer els líquids que anem perdent, mitjançant les
begudes i els aliments. Això es coneix com equilibri hídric i es fonamental per
a la nostra salut.
Val a dir que
és com una balança que cal que estigui el més anivellada possible, entre els
líquids que ingerim i els que perdem.
Les pèrdues
diàries de líquids es produeixen majoritàriament per l’orina, per les femtes,
la transpiració cutània i la respiració. A més a més, factors com la sudoració
o en situacions de diarrees o febre, les pèrdues de líquids poden augmentar.
D’aquestes maneres, les pèrdues netes diàries poden oscil·lar entre 1 i 3
litres.
El nostre cos
no disposa de mecanismes d’emmagatzematge hídric prou eficient. Per això, cal
compensar les pèrdues i es fa del tot necessari ingerir líquids. De fet, entre
el 75% i el 80% de les necessitats hídriques del nostre organisme les obtenim
bevent.
Diferents
estudis científics han demostrat que variar els líquids que anem prenent durant
tot el dia ajuden a beure més i equilibrar les necessitats d’hidratació i
reduir el perill de deshidratació.
L’aigua és la
beguda per excel·lència. Apaivaga la set. Malgrat la que surt per l’aixeta pot
tenir mal gust segur que ens farà passar la set. N’hi ha embotellada de
múltiples marques i orígens, tractades, minerals, naturals i amb gustos de tota
mena. Però per fer passar la set com l’aigua no hi res.
El sucs de
fruites naturals tenen un 90% d’aigua i aporten propietats de la fruita fresca
que són fets, i a més aporten energia.
Els batuts
poden arribar al 80% d’aigua depenent del què estiguin fets.
El refrescos
són begudes compostes quasi bé per un 90% d’aigua, poden contenir sucs de
fruites, vitamines, minerals i moltes altres substàncies. De diferents sabors,
amb sucre o sense, amb gas o sense. Fan passar la set o en poden donar més, el
que si aconsegueixen és ingerir més líquids.
Els làctics,
depenent si són sencers, desnatats o semidesnatats, solen tenir entre un 80% i
un 90% d’aigua, però són la primera font de calci de la nostra alimentació, a
més d’aportar nutrients molt necessaris pel nostre organisme.
Les infusions
són aigua en un 98%. Es preparen fen bullir aigua amb plantes de diferents
sabors i propietats i es poden prendre calentes o fredes, a gust de cada
persona o època de l’any, són l’alternativa eficient per aquells que no beuen
suficient.
Com s’hidrata el
nostre organisme?
Principalment
al beure. L’aigua i d’altres begudes com infusions, refrescos, sucs, caldos o
làctics cobreixen la majoria de les nostres necessitats diàries.
Els líquids
que contenen els aliments. Sobre tot fruites i verdures tenen alts continguts
en aigua. Com exemple cal citar la síndria que amb un considerable 98% d’aigua
ostenta el primer lloc de les fruites amb més contingut d’aigua, i cal dir que
és aigua orgànica no mineral, és a dir, que la planta l’ha incorporat i ens la
ofereix de manera que s’absorbeix directament pel nostre organisme.
I per
finalitzar hi ha petites quantitats d’aigua, no més de 300 mil·lilitres
diaris, que es produeixen en el nostre
organisme per diferents processos metabòlics de proteïnes, lípids i hidrats de
carboni.