lunes, 2 de septiembre de 2013

Hidratació II



Equilibri hídric.



Per estar ben hidratats és necessari refer els líquids que anem perdent, mitjançant les begudes i els aliments. Això es coneix com equilibri hídric i es fonamental per a la nostra salut.

Val a dir que és com una balança que cal que estigui el més anivellada possible, entre els líquids que ingerim i els que perdem.

Les pèrdues diàries de líquids es produeixen majoritàriament per l’orina, per les femtes, la transpiració cutània i la respiració. A més a més, factors com la sudoració o en situacions de diarrees o febre, les pèrdues de líquids poden augmentar. D’aquestes maneres, les pèrdues netes diàries poden oscil·lar entre 1 i 3 litres.

El nostre cos no disposa de mecanismes d’emmagatzematge hídric prou eficient. Per això, cal compensar les pèrdues i es fa del tot necessari ingerir líquids. De fet, entre el 75% i el 80% de les necessitats hídriques del nostre organisme les obtenim bevent.

Diferents estudis científics han demostrat que variar els líquids que anem prenent durant tot el dia ajuden a beure més i equilibrar les necessitats d’hidratació i reduir el perill de deshidratació.



L’aigua és la beguda per excel·lència. Apaivaga la set. Malgrat la que surt per l’aixeta pot tenir mal gust segur que ens farà passar la set. N’hi ha embotellada de múltiples marques i orígens, tractades, minerals, naturals i amb gustos de tota mena. Però per fer passar la set com l’aigua no hi res.

El sucs de fruites naturals tenen un 90% d’aigua i aporten propietats de la fruita fresca que són fets, i a més aporten energia.

Els batuts poden arribar al 80% d’aigua depenent del què estiguin fets.

El refrescos són begudes compostes quasi bé per un 90% d’aigua, poden contenir sucs de fruites, vitamines, minerals i moltes altres substàncies. De diferents sabors, amb sucre o sense, amb gas o sense. Fan passar la set o en poden donar més, el que si aconsegueixen és ingerir més líquids.

Els làctics, depenent si són sencers, desnatats o semidesnatats, solen tenir entre un 80% i un 90% d’aigua, però són la primera font de calci de la nostra alimentació, a més d’aportar nutrients molt necessaris pel nostre organisme.

Les infusions són aigua en un 98%. Es preparen fen bullir aigua amb plantes de diferents sabors i propietats i es poden prendre calentes o fredes, a gust de cada persona o època de l’any, són l’alternativa eficient per aquells que no beuen suficient.
 

Com s’hidrata el nostre organisme?

Principalment al beure. L’aigua i d’altres begudes com infusions, refrescos, sucs, caldos o làctics cobreixen la majoria de les nostres necessitats diàries.

Els líquids que contenen els aliments. Sobre tot fruites i verdures tenen alts continguts en aigua. Com exemple cal citar la síndria que amb un considerable 98% d’aigua ostenta el primer lloc de les fruites amb més contingut d’aigua, i cal dir que és aigua orgànica no mineral, és a dir, que la planta l’ha incorporat i ens la ofereix de manera que s’absorbeix directament pel nostre organisme.



I per finalitzar hi ha petites quantitats d’aigua, no més de 300 mil·lilitres diaris,  que es produeixen en el nostre organisme per diferents processos metabòlics de proteïnes, lípids i hidrats de carboni.

Informació extreta de l’Observatorio de Hidratación y Salud (OHS).