miércoles, 16 de octubre de 2013

Dia Mundial de la Alimentación 2013


Dia Mundial de l’Alimentació

Un dia com avui però de 1945, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) va marcar aquesta data cada any com el Dia Mundial de l’Alimentació.




Els sistemes alimentaris per a la seguretat alimentària i la nutrició són el tema central del Dia Mundial de l’Alimentació per aquest any 2013.

Un sistema alimentari està format per l’entorn, les persones, les institucions i els processos mitjançant els quals es produeixen, s’elaboren i es porten fins el consumidor els productes agrícoles.

En general els objectius del Dia Mundial de l’Alimentació són:

  - Estimular la major atenció a la producció agrícola a tots el països i un més gran esforç unilateral, bilateral i multilateral entre els ens governamentals i no governamentals.

  - Activar la cooperació econòmica i tècnica entre països en vies de desenvolupament.

· - Promoure la participació de les poblacions rurals, especialment les dones i els grups menys afavorits, en les decisions i activitats que afecten les seves condicions de vida.

  - Augmentar la consciència pública de la naturalesa del problema de la fam al mon.

  - Estimular la transferència tecnològica cap als països del tercer mon.

  - Promoure més el sentiment de solidaritat nacional i internacional en la lluita contra la fam, la malnutrició i la pobresa i assenyalar els èxits aconseguits en matèria de desenvolupament alimentari i agrícola.



Aquests objectius ens poden semblar molt llunyans i fora de les nostres expectatives com a societat. Malgrat tot dins el context que ens toca viure amb una profunda crisi econòmica no perden vigència.

L’idescat (Institut d’Estadística de Catalunya) informa que la despesa anual en alimentació de les llars catalanes passa de 2.275 euros per les famílies d’un membre a 5.935 euros per les de quatre membres.

Amb les dades exposades cobrir les necessitats bàsiques en alimentació i aconseguir una nutrició correcta, es fan cada vegada més complicades per un sector de la població immers amb problemes d’atur i d’exclusió social.




La manca de d’atenció dels governants a les necessitats alimentàries d’un ample sector de la nostra societat, derivaran en problemes de malnutrició a llarg termini que s’agreujaran inevitablement, encara més, si les persones afectades pateixen una malaltia minoritària.