jueves, 4 de octubre de 2012

Les orenetes marxen i la grip arriba.


Les orenetes marxen i la grip arriba.


Ha arribat la tardor i les orenetes ja fa dies que es preparen per deixar-nos i agafa el camí cap a terres de l’Àfrica. Allí fa calor, hi les condicions són més favorables per passar l’hivern.
A les nostre latituds les autoritats sanitàries, a l’arribada de la tardor, ens recorden que és temps de vacunar-nos de la grip.
Un any més els medis de comunicació ens recorden la necessitat que tenim els afectats per la Síndrome de Marfan, com a malalts crònics que som, de vacunar-nos.
La campanya de vacunació antigripal es desenvoluparà entre els mesos d’octubre i novembre als centres d’atenció primària (CAP) de tot Catalunya.
L’Agència de Salut Pública distribuirà 1.250.000 dosis (20.000 dosis menys que la temporada passada) de vacunes amb l’objectiu que contempla el Pla de Salut (2011-2015) de donar cobertura superior al 70% de les persones més grans de 65 anys.
El conjunt de la societat es pregunta: és efectiva aquesta vacuna? Segons la informació disponible l’activitat gripal a Catalunya l’any passat va ser moderada amb un pic més elevat que en altres temporades, però sense assolir el nivell de fa dos anys en què es va considerar pandèmia. Es van notificar a la xarxa d’hospitals sentinella 148 casos greus confirmats per virus de la grip. El rang d’edat va ser molt ample, dels qual el 90% presentaven algun factor de rics afegit. D’aquests, un 42% dels que es disposava d’informació vacunal constaven com a no vacunats.
Es considera que la grip pot afectar fins un 20% de la població en general; i podria afectar a un  50% de la població de risc (malats crònics, persones grans, embarassades, treballadors sanitaris, membre de serveis públics essencials i un llarg etc.).
En resum, els afectats per la Síndrome de Marfa tenim un 50% de probabilitat d’agafar la grip, ara be, si estem vacunats la suportarem amb menys virulència.
Parlem de virulència, aquesta temporada les soques que porta la vacuna de la grip són lleugerament diferents a l’anterior. La vacuna per a la temporada 2012-2013 inclou les tres soques recomanades per l’OMS per a l’hemisferi nord: A/Califòrnia/7/2009 (H1N1)pdm09 (la famosa grip A), A/Victoria/361/2011 (H3N2) i B/Wisconsin/1/2010 (del llinatge de virus B/Yamagata).
Dit tot això i com no som orenetes i podem marxar on fa més calor, no tenim altre remei que fer un parèntesi a la nostra agenda i demanar hora al nostre CAP per vacunar-nos de la grip, aguantar una petita punxada al braç i seguir la nostra vida procurant gaudir-la al màxim possible.

Jaume Roselló