jueves, 1 de agosto de 2013

Hidratació I


Hidratació a l’estiu. 

Una manera de reduir el perill de deshidratació.





Aquell període de l’estiu que dura entre quatre i sis setmanes, comprés entre juliol i agost, durant el qual sol fer molta calor l’anomenem canícula.

La canícula d’enguany està sent, com no podria ser d’altra manera, sentida i xafogosa.

A l’inrevés de l’any passat, ens ha sorprès després d’un juny humit i suau.

Ara és el temps que cal tenir molta cura en hidratar-nos, beure líquids. Cal evitar la deshidratació. La qual cosa ens sobrevindrà si no pensem en ingerir begudes encara que no tinguem sensació de set.

Les necessitats d’hidratació varien en funció de l’edat, el sexe, les condicions de temperatura i humitat o de l’esforç físic que realitzem. Per tot això es fa necessari conèixer la quantitat que cada persona ha de beure. A part de l’aigua, les infusions, els refrescos, els sucs, caldos o làctics, que diàriament aportem al nostra organisme.

La hidratació es fonamental per a la nostra salut. Intervé en moltes funcions fisiològiques com ara la digestió, la respiració o la termoregulació, i afecta clarament el rendiment físic i mental. Més de la meitat del nostre cos és aigua. Per tant, cal beure el necessari per a mantenir un nivell d’hidratació estable i adient a cada persona.

Ens hidratem fonamentalment al beure: aigua, infusions, refrescos, sucs, làctics o caldos. També amb els aliments, com fruites i verdures.

El més important és que cada persona begui la quantitat que necessiti. Aquestes necessitats varien segons l’edat, el sexe, l’activitat física, la temperatura i la humitat ambientals, entre d’altres factors. Segons els experts les dones necessiten de mitjana diària d’uns 2,2 litres de líquids i els homes uns 3 litres.







Risc de deshidratació.

Les necessitats de líquids del nostre organisme poden augmentar en situacions determinades, quan hi ha altes temperatures o es fa un esforç físics intens. En aquestes circumstàncies, les necessitats hídriques poden ser molt per sobre de les normals.

Cal tenir present que el nostre cos perd fluids constantment, també al realitzar les activitats quotidianes. Al treballar, quan s’estudia, al anar a comprar o fer les feines de casa, podem perdre més líquids d’allò que seria normal. Portar una ampolla d’aigua, un suc o qualsevol refresc, una infusió a la taula d’estudi o treball, són maneres de recordar que cal beure encara que no es tingui set.

Hi ha certs moments que el risc de deshidratació pot ser un perill. Per exemple quan les temperatures s’enfilen o es fa esport intens a hores poc adequades, es pot arribar a patir una davallada excessiva de líquids i aparèixer el rics de deshidratació. Són aquests moments quan cal tenir especial atenció a la hidratació i augmentar la ingesta de begudes. Optar per begudes amb bon sabor segur que afavorirà que sigui molt més agradable beure i reduir el perill de deshidratar-se.


Informació extreta de l’Observatorio de Hidratación y Salud (OHS).