lunes, 26 de mayo de 2014

Les malalties del cor a La Marató 2014

El dimecres 15/05/2014 en els medis de comunicació es van fer resó de:




- Representen el 25% de la mortalitat general a Catalunya: 1 de cada 4 persones moren a causa d’una malaltia del cor

- Durant el 2011, van ocasionar la defunció de 13.000 catalans i l’ingrés hospitalari de prop de 105.000 persones afectades per una d’aquestes patologies

- Els experts preveuen l’augment d’aquestes malalties en els pròxims 35 anys


La 23a edició de La Marató de TV3 es farà el diumenge 14 de desembre i es dedicarà a les malalties del cor, una de les principals causes de mort al món i també a Catalunya.

Les malalties del cor, enteses com els trastorns que afecten l’òrgan principal de l’aparell circulatori, van causar durant el 2011 la mort de 13.000 persones a Catalunya. Dins d’aquest grup de malalties, les cardiopaties isquèmiques – l’infart i l’angina de pit – són les que més morts provoquen, en molts casos de manera sobtada, i representen la primera causa d’insuficiència cardíaca i de pèrdua de qualitat de vida dels pacients.

Els darrers estudis epidemiològics sobre les afectacions coronàries indiquen que l’any 2011 es van donar a Catalunya un total de 104.877 altes hospitalàries per síndromes coronàries, la qual cosa representa el 10% del total d’ingressos.

Tot i que ja van centrar les edicions de 1995 i 2007 de La Marató de TV3, les elevades xifres d’afectació d’aquestes patologies a Catalunya i l’opinió dels experts en aquest àmbit de la salut van ser raons suficients perquè el Patronat de la Fundació La Marató de TV3 decidís centrar aquesta nova edició del programa a les malalties del cor.

D’aquest grup de patologies, La Marató 2014 tractarà les malalties coronàries, les valvulopaties i les malalties de l’aorta ascendent, les arítmies, les miocardiopaties i les cardiopaties congènites.

Darrerament, la recerca en aquest àmbit ha obtingut grans avenços. En les últimes 3 dècades, les millores en el tractament coronari i els protocols mèdics utilitzats han aconseguit allargar 7 anys l’esperança de vida dels afectats. Tot i això, continua sent una de les àrees prioritàries en inversió científica a Catalunya. Els experts preveuen un augment d’aquestes malalties en els pròxims 35 anys i confirmen la creixent afectació coronària en persones joves, menors de 50.

Per això, el 14 de desembre, La Marató de TV3 dedicarà 15 hores d’emissió en directe a divulgar i sensibilitzar sobre les patologies del cor amb l’objectiu de recaptar fons per posar en marxa nous projectes de recerca en aquest àmbit.

Des del 1992, La Marató de TV3 ha recaptat prop de 131 milions d’euros, ha finançat 636 projectes de recerca biomèdica d’excel·lència i ha mobilitzat cada any centenars de milers de persones amb l’objectiu de sensibilitzar i divulgar les malalties incurables i fomentar i promoure la recerca biomèdica d’excel·lència del país.

El director de la Fundació La Marató de TV3, Lluís Bernabé, ha estat entrevistat per Mònica Terribas a"El Matí de Catalunya Ràdio" per presentar el tema de la nova edició del programa. Es pot escolta l'entrevista a la web de Catalunya Ràdio. 

També ha participat en "Els Matins de TV3", on ha explicat la incidència de les malalties del cor a Catalunya i ha posat en relleu el suport social que cada any rep La Marató de TV3. A blogs.tv3.cat/marato trobareu l’entrevista.

SIMACat com Associació d’Afectats per la Síndrome de Marfan a Catalunya ha demanat participar en La Marató 2014 per la incidència tan important que té l’afectació sobre el cor.

viernes, 16 de mayo de 2014

Sabem respirar?

Avui al diari La Vanguardia digital a la secció Magazine es publica un interesant article sobre la respiració.

Amb el títol "Respirar para..." la periodista Margarita Puig fa un repàs a la manera més saludable de respirar. Creim oportú trascriure aquest article i us animem no tan sols a llegir-lo detingudament sinò també a practicar els consells que ens ofereix.




Con el paso del tiempo y por influencia de cuestiones posturales (los hombros caen hacia delante y el pecho se cierra), cada vez tenemos menor capacidad pulmonar.


"Por lo general tendemos a inspirar más de lo que exhalamos y en consecuencia acumulamos aire viciado en nuestro sistema respiratorio", explica Jordi Canela, director del centro de Yoga One. "Es imprescindible tomar conciencia de la respiración y realizar ejercicios que ayuden a mejorar nuestra calidad de vida a trvés de la respiración" explica Maria àngels Farreny en "Dime cómo respiras y te diré como vives". En él la creadora de la academia Natura Respira 3.0 explica que "según el Departamento Federal de Salud de Estados Unidos, el 75% de las enfermedades cardíacas que padecen las personas mayores de 45 años se inician antes de que dichos enfermos hayan cumplido los 10 años. Y muchos de esos casos pueden atribuirse a un desarrollo imperfecto de los pulmones, así como a costumbres defectuosas adquiridas en la niñez, como puede ser la respiración poco profunda". Del mismo modo que cuando tenemos miedo la respiración queda cortada a nivel del plexo solar, podemos invertir el proceso con fines saludables. ¿Un ejemplo? La respiración profunda y lenta ayuda a controlar el peso, ya que el suministro de oxígeno actúa que quemagrasas.

BENEFICIOS
Tipos de ejercicios que logran diversos objetivos:

ELIMINAR LA TENSIÓN. Boca arriba (nunca de pie o sentado) Inspiramos lentamente llenando de aire la parte baja delos pulmones, desplazando el diafragma hacia abajo y elevando el vientre. Cerramos los ojos y ponemos las manos sobre la barriga. Notaremos como la parte baja de los pulmones se llena de aire. Contamos cinco por inhalación y cinco por exhalación. Con ello purificamos el organismo.

ESTIMULAR LA TIROIDES y mejorar, el paso, la fuerza de la voluntad es posible con el siguiente ejercicio: sentados con la columna extendida, se hace una exhalación completa y luego se inhala lenta y profundamente contando hasta cinco a la vez que se inclina la cabeza hacia delante (mentón adentro). Retención contando cinco y exhalación otros cinco, levantando la barbilla.

FRENAR LA ANSIEDAD. Sentados, apoyamos el índice de la mano en el entrecejo, el pulgar sobre la fosa nasal derecha y el anular en la izquierda. Cerramos la fosa derecha e inhalamos por la izquierda contando hasta cinco. Levantamos el pulgar y exhalamos por la derecha contando hasta cinco. De igual forma, inhalamos por la derecha y exhalamos por la izquierda. Son cuatro rondas.

ELIMINAR TOXINAS y fomentar la sensación de seguridad. Sentado con la columna extendida o tendido en el suelo. Exhalamos. Inspiramos por la nariz contando hasta siete. Retenemos contando hasta 14. Exhalamos por la nariz contando hasta siete. Retenemos sin aire hasta 14. Y repetimos el ejercicio varias veces. Cada uno adapta los tiempos a su situación.

TIPOS DE RESPIRACIÓN

Alta o clavicular. Es la más superficial. "Durante la inspiración, los hombros y las clavículas se levantan y se contrae el abdomen. Es la típica de las personas estresadas o con pauta emocional marcada por la angustia. Suelen tener una salud delicada, mala digestión y son frioleras", dice Maria Àngels Farreny, autora de "Dime cómo respiras y te diré cómo vives".

Subclavica. Ventila mal los pulmones, reduce la resistencia física y nerviosa y acorta la vida. "estas personas deben trabajar primero la relajación de la cintura abdominal y del diafragma", advierte Farreny. Añade que "son personas estresadas que hacen una inhalación deficiente por tener el diafragma en tensión permanente y las costillas inmóviles".

Completa. Unifica las dos anteriores y se caracteriza por un pleno aprovechamiento de la capacidad pulmonar, con control de la cintura abdominal. Se recomienda practicarla en horizontal.

Baja o abdominal. Durante la inspiración, el diafragma baja para facilitar la entrada de aire en los pulmones, el abdomen se hincha y masajea las vísceras y favorece su funcionamiento. En la  espiración, el diafragma sube y el estómago desciende. Se debe hacer en horizontal.